Publicerad den

Så blir din hårrutin klimatsmart

Allt fler konsumenter blir medvetna om deras klimatavtryck. Idag är det många som vill leva allt mer klimatsmart och gör därför aktiva val i vardagen. Mode- och skönhetsindustrin har länge smutskastats för de stora utsläppen som kommer från fast fashion, plastförpackningar och en generell konsumtionshets.

Det har gjort att många konsumenter idag väljer mer hållbara alternativ. Inom mode finns det ett stort utbud av ekologiska material, närproducerade kläder och slow fashion. Finns det motsvarande hållbara alternativ inom skönhetsindustrin? Ja, tack vare veganska märken som Maria Nila är det idag lätt för skönhetsintresserade att skapa en klimatsmart hårrutin.

Välj hudvård som är vegansk och cruelty-free

Om du vill bidra till en mer hållbar värld bör du välja veganska hårvårdsprodukter. Maria Nila är ett svensk varumärke som tidigt utvecklade veganska hårprodukter. Samtliga produkter i deras sortiment är 100 % veganska och cruelty-fria. De har utvecklats med respekt till djurriket, havet och miljön. Enligt varumärkets policy ska inget djur behöva lida eller vara en del av deras produkter. Det innebär att de inte testas på djur och innehåller inga animaliska ingredienser. Istället används växtbaserade ingredienser som är noga utvalda av varumärkets kemister.

Produkterna utvecklas under en strikt miljöpolicy utan att tumma på kvaliteten. Även fabriken där produkterna produceras är skräddarsydd för att skapa en mer miljövänlig produkter. Med solpaneler, cirkulär luftkondensering och ett specialdesignat återvinningssystem för vattenförbrukning en minskas energiförbrukningen och utsläppen.

Produkterna är fria från sulfater och parabener. Dessutom förpackas de i klimatkompenserade förpackningar. Resultatet är högkvalitativa hårvårdsprodukter som bidrar till en snällare och mer hållbar värld.

Varumärket Maria Nila grundades i ett garage södra Sverige år 1999. Redan då var filosofin att skapa djur- och miljövänlig hårvård. Idag finns märket i 45 olika länder. Maria Nila har vuxit till ett av de branschledande veganska skönhetsmärkena och jobbar aktivt för att påverka branschen i rätt riktning. Hos parfym.se kan du köpa många av Maria Nilas produkter, bland annat schampo, balsam och hårinpackning från serierna True Soft, Pure Volume, Structure Repair och Luminous Color. Du kan även köpa olika hårstylingprodukter som saltvattenspray och värmeskydd. I Maria Nilas sortiment finns även handtvålar, handkrämer och doftljus.

Undvik små förpackningar

Förpackningarna är en stor miljöbov inom skönhetsindustrin. Små förpackningar i plast bidrar till utsläpp och miljöförstörelse. För att minska klimatavtrycket är det bäst att köpa större förpackningar och allra helst ska de vara klimatkompenserade. Undvik små förpackningar, exempelvis i resestorlek, eftersom att de har en kortare livslängd. Väl större förpackningar och gärna refillprodukter om det är möjligt.

Satsa på kvalitet

Sist men inte minst bör du satsa på kvalitet istället för kvantitet när det kommer till mode såväl som skönhet om du vill leva mer klimatsmart. Hållbara och miljövänliga produkter kostar en del. Därför kan det vara bättre att endast köpa de nödvändigaste hårprodukterna från ett hållbart märke istället för många billiga produkter.