Publicerad den

Shopping

Att köpa nya kläder och accessoarer är ett stort intresse för många. Shoppingen är viktig för ekonomin och för turismen. Om du inte gillar det utbud som finns på din ort finns det shoppingresor där du kan åka till en större stad såsom New York med syftet att shoppa.

Handla online eller i butik

Att besöka en klädbutik kan för många vara en del av upplevelsen då de får känna på plaggen, se hur de ser ut i verkligheten och prova plaggen. Men för andra är det smidigare att handla sina kläder online.

De flesta större orterna har ett centrum där det finns flera klädbutiker där du kan köpa kläder. De vanligaste klädkedjorna som finns på de flesta orterna är H&M och Lindex. Sedan kan utbudet variera beroende på hur stor stad du bor i. Stockholm har till exempel ett bredare utbud av klädaffärer i jämförelse med Grums.

När du handlar online är utbudet desto större, men du behöver räkna med att det tar ett par dagar innan varorna kommer hem till dig. Ibland kan du behöva betala för frakten. Men det finns fördelar med att handla online, utöver ett större utbud så kan du shoppa online när det passar dig oavsett tid på dygnet.

Populära klädbutiker

Du kan shoppa dina kläder både online och i butik. I den här delen får du några exempel på populära klädbutiker.

H&M

H&M är en av världens största klädkedjor och de har butiker över hela världen. H&M grundades år 1947 av Erling Persson. I början hade klädmärket bara damkläder men de utökade sedan till herrkläder och barnkläder.

ASOS

ASOS är en av nätets största klädbutiker. ASOS grundades år 2000 i London. Från början kunde främst kunder från Storbritannien handla från webbshoppen. Men de nådde snabbt en spridning och idag kan kunder från hela världen handla i deras webbshop. De har kläder, accessoarer och skönhetsprodukter för dam och herr från 850 olika varumärken.

Lindex

Lindex är en svensk klädkedja som grundades på 1950-talet av Ingemar Boman och Bengt Rosell. De säljer kläder, accessoarer och skönhetsprodukter för dam och barn. De har butiker på nästan varenda ort i Sverige och de finns även runt om i Europa.

Zara

Zara är en klädkedja som har sina rötter i Spanien. Den första butiken öppnades år 1975 och snart började Zara butiker poppa upp runt om i hela världen. Zara är en av världens största klädkedjor och de säljer kläder för dam och herr.