Publicerad den

Arbeta med mode

Älskar du mode så pass att du är nyfiken på att jobba med mode finns det stora möjligheter för dig att göra det. I och med att modeindustrin är stor och bred finns det många olika yrkestitlar och du har chansen att hitta en riktning som passar dig. Men det kan vara svårt att veta vilka olika yrkestitlar som finns inom mode och därför får du i följande text några exempel.

Kläddesigner

Vill du vara med och planera, skapa och ta fram klädesplagg kan kläddesigner vara något för dig. En kläddesigners främsta uppgift är att designa kläder. Men för att du ska lyckas som kläddesigner är det bra om du har en utbildning. Det finns flera utbildningar du kan gå på yrkeshögskolan som ger dig bra kunskaper inom skrädderi och textil. Som kläddesigner är du anställd av ett stort klädföretag eller har ditt eget företag. Du behöver vara kreativ och kunna arbeta med andra människor för att lyckas som kläddesigner.

Stylist

Ett annat sätt att jobba med mode är genom att styla andra. En stylists arbetsuppgifter kan variera från projekt till projekt. Några exempel på arbetsuppgifter en stylist kan ha är att ta fram utstyrslar, se till att kläderna sitter bra på kunden, planerar kommande utstyrslar och syr och justerar plaggen när det behövs. Det behövs ingen speciell utbildning för att du ska arbeta som stylist, men det är bra om du har bra kunskaper inom mode och kan sy.

Säljare

Du kan jobba i en klädbutik och sälja kläder och på så sätt jobba med mode. Det krävs ingen speciell utbildning men det kan vara användbart att ha gått handel på gymnasiet.