Publicerad den

Motverka håravfall med rätt produkter

Håravfall, medicinskt känt som alopecia, drabbar både män och kvinnor. Vanligast är att problemen uppstår vid 20-30 års ålder, men det kan komma både tidigare och senare. Orsakerna till varför man kan drabbas av håravfall är många, men för de flesta handlar det om känslomässig stress eller sjukdom.

Varför får män alopecia? Ja, det är en fråga som är svår att besvara, eftersom det finns flera olika orsaker till varför man drabbas. Tappar du mycket hår och är orolig över din kalufs har vi ett flertal tips som du kan använda dig av. Har du googlat Varför får många män alopecia? under den senaste veckan ska vi även försöka hitta svaret på detta.

Varför drabbas män av alopecia?

Alopecia är en så kallad autoimmun sjukdom som gör att du fläckvis tappar hår på huvudet. Studier har visat att sjukdomen är vanligast hos människor i åldrarna 20-50 år, men att det egentligen inte finns någon könsskillnad. Det är således lika vanligt för kvinnor att drabbas som för män. Som tidigare nämnt är känslomässig stress en mycket vanlig orsak till problemet, samt infektioner eller som biverkning efter vissa sjukdomar.

Vad orsakar håravfall?

Alopecia och ”vardagligt håravfall” är inte samma sak. Alla människor tappar hår i takt med att nya hårstrån växer ut och de gamla faller av. Det är helt enkelt en del av den naturliga livscykeln för ett hårstrå. Får du däremot kraftigare håravfall kan det bero på mer än hårstråets växtfas. Det kan t.ex. handla om att du inte får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler från din kost, t.ex. vid diet, men även stress, hormonell obalans och felaktig hårvård kan orsaka problemet.

Bästa produkterna för håravfall

Lider du av håravfall finns det flera riktigt bra produkter och kosttillskott som du kan använda dig av. Här listar vi några av de mest effektiva och omtalade alternativen för dig som vill få tillbaka hårväxten igen och få ett hår som är tjockare och friskare.

  • Järn – Hos kvinnor kan järnbrist vara en mycket vanlig orsak till håravfall. Vill du inte äta det som kosttillskott kan du välja livsmedel med mycket järn, t.ex. spenat, fläskkött och lever.
  • Biotin – Biotin är guld för dig som tappar håret och som vill återuppbygga det igen. Du hittar det i form av kosttillskott, men du hittar det också i äggula, lever och havregryn.
  • Silicea – Silicea finns som både kosttillskott och som produkter, t.ex. schampo och håroljor. Använd produkten dagligen för att återuppbygga stråna på djupet.