Publicerad den

Skönhetsideal

Skönhetsideal är något som påverkar utbudet på skönhetsprodukter i den tid vi lever i nu. Skönhetsideal är fysisk attraktivitet och kan beskrivas som vad människor anser vara vackert och trendigt. Men precis som alla andra trender kan skönhetsideal skifta. Det som ansågs vara vackert förr är inte längre idealet.

Skönhetsideal förr

Skönhetsideal har alltid funnits. Vid antikens Grekland skulle män se muskulösa ut och idealet för både män och kvinnor var symmetri.

Kvinnors midja och byst är något som alltid påverkats. Under vissa eror skulle bysten döljas medan under andra skulle de framhävas. Midjan är dock något som nästan alltid ska ha varit smal. På 1600-talet och 1700-talet var det inne med breda höfter på kvinnor och muskulösa vader på män.

Ett ideal som känns långt borta som fanns på 1500-talet till 1900-talet är blek hy. De använde smink för att se så ljus ut som möjligt och fräknar och solkysst hy ansågs vara fult.

Skönhetsideal idag

Även fast vi har kommit långt så präglar idealen ännu samhället. I västvärlden ska man se solkysst ut och det finns särskilda produkter för det. För kvinnor är idealet att ha en stor rumpa, smal midja och stora läppar vilket många korrigerar med operationer och ingrepp.